latinica | english

Изложба „Улога ромских писаних медија у очувању културног идентитета Рома“

Документарна изложба под називом „Улога ромских писаних медија у очувању културног идентитета Рома” биће отворена у четвртак, 20. децембра, у 19 часова, у изложбеном простору Народне банке Србије на Славији, Немањина 17.

На изложби ће бити представљено неколико стотина артефаката, часописа и књига, од којих су њих око 150 на ромском језику и о Ромима, а које је, интересујући се за ову тематику, у протеклих тридесетак година прикупио председник удружења грађана Кућа ромске културе и аутор изложбе др Драгољуб Ацковић.

„Грађа за ову изложбу се током година стално увећавала, па су од ње настале и три моје књиге: Грађа за историју и информисање Рома, објављена 1994. године, затим Историја информисања Рома од 1936. до 1994, објављена такође 1994, и тројезична књига на српском, ромском и енглеском Читајте људи, објављена 2002. године. Прикупљену грађу користили су и други аутори, па је тако настала и књига Милоша Ацковића Улога ромских писаних медија у очувању културног идентитета Рома, која се може сматрати и својеврсним каталогом ове изложбе”, каже др Драгољуб Ацковић. Овом проблематиком бавили су се и учесници неколико домаћих и међународних конференција, међу којима аутор изложбе посебно издваја Трећу међународну конференцију главних и одговорних уредника ромских гласила, одржану у Будимпешти 2002. године.

Изложба се реализује уз подршку Секретаријата за културу града Београда, а биће отворена за јавност до 18. јануара.